Logga in

Till toppen av sidan

Aktiv fritid för killar - inslag på SR

Magnus Ivarsson som arbetar på Frösundas assistanskontor i Kristianstad ville skapa bättre möjligheter för en aktiv fritid för killar med funktionsnedsättningar. Så kom idén att att tilllsammans med DHR skapa Aktiv vår; en killgrupp som kommer att träffas en gång i veckan och hitta på saker tillsammans. Sveriges radio i Kristianstad har träffat killarna.

Hittills består gruppen av runt tio killar mellan tio och tjugo år som har någon form av funtionsnedsättning. Tillsammans planerar man innehållet på träffarna.

- Det känns jättekul att vi, tillsammans med DHR, nu har startat upp gruppen. På vår första träff hade vi spelkväll och nästa gång blir det kanske stand up. Det är killarna själva som bestämmer vad de vill göra. Det enda vi som ledare gör är att skapa bra möjligheter och kommer med förslag om de vill, säger Magnus Ivarsson.

Målet är att man ska komma ut och hitta på saker. Det handlar enkel sagt om att man vill skapa ett öppnare samhälle för alla att delta i.

-  Innan jag började på Frösunda jobbade jag på Riksgymnasiet och eftersom jag under åren träffat många ungdomar med funktionsnedsättningar vet jag att de ofta blir hemmavarande istället för att komma ut och göra saker. Till stor del för att det är det kan vara krångligt att komma ut och hitta på något. De är ju beroende av att så mycket ska fungera runt omkring som exempelvis färdtjänst. Det var så jag tog detta initiativ. Nu hoppasjag att fler hoppar på, alla killar i ålden 10-20 är välkomna, avslutar Magnus.

Text: Anna Burlage Sjöberg