Logga in

Till toppen av sidan

Historisk dag om Anna-Carin blir årets idrottare

Den 14 januari har bordtennisspelaren Anna-Carin Ahlquist möjlighet att vinna Jerringpriset och titeln som Årets kvinnliga idrottare för sina idrottsliga prestationer 2012 och därmed bli den första idrottaren med funktionsnedsättning som tar hem priset ”Årets kvinnliga idrottare. " Kommer den 14 januari 2013 att blir den milstolpen i idrottens historia?

Det andra gången i raden som en idrottare med funktionsnedsättning nominerats i samma kategori som idrottare utan funktionsnedsättning. Hur det går får vi veta på den direkstända TV-galan som tar plats i Globen på måndag. Oavsett om Anna-Carin vinner priset eller inte är nomineringen i sig ett bevis på att handikappidrotten fått större acceptans. Så här säger Anna-Carin själv om att vara nominerad:

- Det är otroligt stort att vara nominerad till ett av de finaste priserna inom svensk idrott. Det är också stort för handikappidrotten i vår strävan att kunna träna och tävla på lika villkor med "friskidrotten". Nomineringarna tyder ju på att vi går åt rätt håll och att våra prestationer värderas lika högt. Jag är väldigt glad och det är en stor ära och heder att vara nominerad till Årets Kvinnliga Idrottare.

Fredrik Finnmark, ansvarig för Team Frösunda där Anna-Carin ingår, hoppas självklart att Anna-Carin vinner, både med tanke på hennes insatser under året men också för att det skulle vara ett viktigt steg för handikappidrotten i stort.

-  Anna-Carin har ett fantastiskt idrottsår bakom sig som hon toppade med att ta både guld och silver under Paralympics i London. Hon är väl värd att vinna och jag tror att hon har goda chanser. Det skulle betyda mycket för svenska handikappidrott om hon vann.

Om Team Frösunda

Team Frösunda ger hårt satsande idrottare möjligheter att göra en långsiktig satsning på sin idrott genom att erbjuda personliga assistenter som utbildas till tränare och en personlig sportagent som sköter det praktiska med personlig planering, tävlingar, bokningar och sponsorer. Allt för att idrottaren ska få bästa möjliga förutsättningar att kunna fokusera till 100 % på sin idrott.

I kategorin Årets kvinnliga idrottare slåss Anna-Carin med Lotta Schelin - fotboll, Lisa Nordén - triathlon, Sara Algotsson - ridning. Anna-Carin Ahlquist tilldelades också GP:s stora sportpris under veckan för sina insatser under Paralympics i London 2012.

Text: Anna Burlage Sjöberg