Logga in

Till toppen av sidan

"Idag målar hon de vackraste tavlor"

På Socionomdagarna, 12-13 november, genomförde Frösunda en undersökning om Dagens och framtidens omsorg. De medverkande deltog i utlottningen av en tavla, målad av en deltagare på Dalagatans dagliga verksamhet. Konstnärinnan drabbades mitt i livet av en hjärnskada som påverkade bland annat hennes förmåga att kommunicera och uttrycka sig i tal. Det här är hennes resa.

När hon fick hjärnskadan var det inte bara förmågan att kommunicera som påverkades utan också motoriken i hennes högra kroppshalva. Som om inte det var nog så var hon oturligt nog högerhänt. Efter skadan var hon mycket flitig och motiverad till fysisk träning och ville träna så ofta hon fick möjlighet, både hemma och på hennes dagliga verksamhet på Dalagatan.

- Så småningom föreslog vi att hon skulle kunna måla, men då skakade hon bara på huvudet och visade en ogillande min. Anledningen var att hon trodde inte att hon skulle klara av att måla med vänster hand eftersom hon var högerhänt, berättar Lotta Forste verksamhetschef på Dalagatan.
- Men vi gav oss inte utan föreslog  envist att hon skulle prova att måla med "fel" hand. Till slut gick hon motvilligt med på att prova på, fortsätter Lotta.

Tavlor i all världens färger
- Idag målar hon de vackraste tavlor i all världens färger. Genom målningen har hon hittat ett nytt sätt att uttrycka sig på. Ibland skulle man kunna tro att hon inte skulle vilja göra annat än att måla, avslutar Lotta Forste.

Deltagare i Frösundas undersökning får nu njuta av tavlan
En av dem som deltog i Frösundas undersökning på mässan arbetar som verksamhetschef i Härryda kommun. Hon är också den som framlottats som vinnare av den vackra tavlan. Resultaten av undersökningen kommer också att presenetras på Frösundas webbplats inom kort så håll utkik. 

Text: Anna Burlage Sjöberg