Logga in

Till toppen av sidan

Stefan; inspiratör och EM-guldmedaljör

I decembernumret av Föräldrakraft var Stefan Jansson, medarbetare och Team Frösunda deltagare, med i ett reportage. Under rubriken ”Stefans väg till toppen” beskrivs Stefans strävan och brinnande engagemang som lett till en plats i världseliten.

Med över 200 landskamper i ryggen bidrog Stefan starkt till segern när Sverige vann rugby-EM i augusti 2013. Men vägen till toppen har varit lång. Stefan har en medfödd nervskada, CMT, som påverkar alla muskler i kroppen och ger nedsatt funktion i armar, ben och fötter. Fram till att han var 12 år kunde han gå utan hjälpmedel, men fick därefter börja använda rullstol.

Stefan berättar hur intresset för rugby väcktes. Som trettonåring fick han, som yngsta deltagare, åka med på en kombinerad kurs- och rehabiliteringsresa till Florida. Där fick han på plats prova på ett flertal olika sporter. Han blev med en gång biten av rugby och började träna i Solna när han kom hem till Sverige. Stefan som då bodde i Köping pendlade under flera års tid två gånger i veckan för att kunna vara med vid träningarna.

– Även om det var jobbigt att åka 60 mil i veckan så var det lätt värt det. För det gav så otroligt mycket. Träningarna var skitkul och det passade mig verkligen med en fartfylld lagidrott, berättar Stefan.

Han spelade också i några års tid för lag i både Nacka och Göteborg, så det blev mycket resande från Köping. 2006 startade det egna klubblaget Köping Hillbillies. Grundstommen i laget, som fortfarande spelar ihop, var kompisarna Roger, Jocke, Micke, Glenn och Stefan.

- Det är mycket jobb att dra igång ett nytt lag, men vi hade massor av idéer som vi brann för och ville genomföra, berättar Stefan.

Han kom med i landslaget som 19-åring och har sedan dess vunnit två EM-guld, ett EM-silver och två EM-brons. Han var även med i Paralympics i London 2012, men där slutade Sverige på en sjätte plats. Stefan berättar att även om själva arrangemanget imponerade så blev resultatet självfallet en stor besvikelse. Därför blev årets EM-guld en desto större revansch.

Innan EM hade man tappat såväl coach som några nyckelspelare, det var därför inte många som trodde på laget. Stefan som under en period fick hålla i landslagsträningarna började själv tappa sugen. Men han berättar att laget fungerade bra under turneringen och hade riktigt roligt tillsammans.

– Det var en sån lättnad att åka där­ifrån med ett guld och visa att vi fortfarande är med i toppen. Det behövdes, inte minst inför satsningen mot VM 2014.

Artikeln avslutas med en uppmaning från Stefan till alla som vill testa på någon sport.

– Det är bara att våga, våga vara nybörjare! Sätt inte upp för höga mål, utan se till att det är roligt. Och prova en mängd olika idrotter tills du hittar något som passar dig.

Även till vardags inspirerar Stefan, genom sitt arbete i Team Frösunda, andra att börja idrotta och satsa på den. Vi på Frösunda önskar Stefan och rugbylandslaget ett stort lycka till i VM 2014!

Text: Malin Ljunggren