Logga in

Till toppen av sidan

Artikel om Frösundas coachning i SvD

Svenska Dagbladet belyser nu inre tvång i en serie artiklar. I den senaste intervjuar de Hanna Danmo som har tvångssyndrom och Aspergers syndrom samt Thomas Lahham som är en av Frösundas boendestödjare. Han hjälper Hanna några timmar på måndagar och fredagar. I artikeln berättar Hanna hur boendestödet underlättar hennes vardag.

Tvångssyndromen började när Hanna var runt 14 år. Som 15-åring fick hon diagnosen.  Först som 19-åring fick hon diagnosen Aspergers syndrom. Hanna har många tvångssymptom, där det som ger henne mest ångest är slänga saker. Men de handlar också om överdriven renlighet.

Hanna får frågan om hur hennes liv skulle vara utan boendestödjare och hur det skulle se ut efter ett år hemma?

– Utan boendestödjarna skulle det vara mycket värre. Jag har svårt att komma igång med vardagssysslor som städning och disk och tvätt. De hjälper mig med rutinerna. Det skulle också vara mycket mer tidningshögar i köket. Dock inte från golv till tak som man har sett i tv- programmet "Rent hus" tidigare.

I artikeln beskriver Hanna och Thomas fördelar med en boendestödjare

 Det som framkommer är att man måste ta tid på sig, stötta och diskutera fram hur det ska bli bättre är viktigast. Det gäller att förstå att samlandet är en sjukdom.

Thomas som är Hannas boendestödjare säger:
–Jag kan inte säga: "Det här måste du slänga". Då blir Hanna uppstressad och får ångest.
Hanna förklarar:
–Det kan kännas som ett övergrepp om någon kommer in och slänger en massa saker. Mitt hem är en del av min integritet, säger Hanna.