Logga in

Till toppen av sidan

UR söker familjer till ny tv-serie om föräldraskap

Familjer med erfarenhet av funktionsnedsättningar kan bli nya stjärnor på bästa sändningstid i SVT. Men det kommer inte att handla om hur det är att sitta i rullstol eller att inte höra. Vi vill bort från den ensidiga bilden, säger Åsa Tolgraven, projektledare för UR:s nya tv-serie.

UR söker just nu föräldrar och familjer till en ny tv-serie om föräldraskap. Man söker särskilt efter familjer med erfarenhet av någon form av funktionsnedsättning, hos barn eller vuxna.

På frågan varför SVT vill förändra mediebilden av människor med funktionsnedsättning svarar Åsa Tolgraven:

- Det handlar helt enkelt om mänskliga rättigheter. Det är så lätt att definiera en människa genom det som avviker. Det är en intressantare och mer utmanande journalistisk och mänsklig uppgift att se till det som förenar, att inte på förhand bestämma sig för vad som är mest intressant med en människa.

Vilken skillnad kan er nya tv-serie göra?

- Jag tror och hoppas att vår serie kan flytta begreppet normalitet en liten smula framåt. Att människor får vara olika även i rutan och själva definiera vad som är olikt. Eller likt. Eller intressant. I det här fallet i föräldraskapet. Sedan behövs program om allt möjligt, t ex hur människor med olika funktionsnedsättningar brottas med tillgänglighet eller behandlas i/av samhället. Men den ensidiga bilden vill vi alltså försöka komma bort ifrån, förklarar Åsa.

Det redaktionella arbetet med TV-serien har inletts och nu återstår det att bestämma hur serien ska vara utformad. Men många nedslag i vardagen hos olika sorters familjer kan vi utlova och samtal om stora och viktiga frågor som rör föräldraskap och familjeliv. Vi kommer förmodligen att sända under två säsonger 2014, förhoppningsvis på bästa sändningstid i SVT, berättar Åsa Tolgraven.

Text: Peter Fond