Logga in

Till toppen av sidan

Frösunda anordnade Stora Välfärdsdagen

Onsdag 4 juni gick Stora Välfärdsdagen av stapeln, en konferens som Frösunda och Dagens Industri anordnade. Temat var ”Välfärd – Framtidens utmaningar och lösningar”.

Besökarna bestod av representanter från kommuner, landsting, riksdagen samt utförare och andra aktörer inom välfärdsområdet.

Stort fokus låg på demografiska, finansiella och organisatoriska utmaningar och bland talarna fanns personer som Stefan Stern från Investor, Gunnar Wetterberg debattör och författare. Frösundas kvalitetschef Christine Rosencrantz hade en utav talarpunkterna och utmärkte sig genom att på ett mycket jordnära och konkret sätt visa hur Frösunda fokuserar på att alltid sätta kunden först och på så vis göra omsorgen individuell. Kundens perspektiv glöms alldeles för ofta bort och det blir istället andra saker som styr. Anförandet blev mycket väl mottaget av deltagarna.

En annan som skapade mycket diskussion och intresse var Frösundas inbjudna gäst Fredrik Eklund från NHG. Fredrik är ansvarig projektledare för Östersundsstudien som är en studie där forskare jämför de två äldreboendena på Skogsbruksvägen i Östersund. Boendena är identiskt lika. Men medan Skogsbruksvägen 131 drivs i kommunens regi är det ett privat omsorgsföretag som ansvarar för Skogsbruksvägen 133. Det här ger en unik möjlighet för en jämförande studie. Studien görs på uppdrag av Östersunds kommun och den genomförs som sagt av företaget Nordic Healthcare Group som är knutet till Karolinska Institutet. Syftet är att se om privat regi skiljer sig från kommunal regi av äldreboenden - och i så fall på vilket sätt . Tanken är att använda resultatet av studien för att förbättra och utveckla äldreboenden.

Allt som allt var det en mycket lyckad dag.

Text: Joakim Lavesson