Logga in

Till toppen av sidan

Frösunda-assistenter "Årets pusselbit"

En av Frösundas personalgrupper inom personlig assistans i Falkenberg vann under onsdagen priset ”Årets Pusselbit”, ett pris som delas ut av Autism- och Aspergerförbundet. Personalgruppens motto är: slutar vi bli bättre, så slutar vi att vara bra!

På bilden Marie Häggqvist, Peter Hagström, Frösundas kund Jörgen Hornellt, Anna Engebrethsen och Andreas Engebrethsen. Saknas på bilden gör Karl-Henrik Pettersson och Ulla Engebrethsen.

Därför fick Frösundaassistenterna Anna, Peter och Andreas priset
Anledningen att de blivit tilldelade priset är att de gjort något utöver det vanliga i sitt arbete med kunden i fokus och genom detta också kan inspirera andra verksamheter. Tillsammans med Jörgen, som är kund i Frösunda, har de arbetat mot målet att delta och genomföra världens största orienteringstävling, O-ringen. Att få in motion i Jörgens vardag var viktigt för hans välmående och något han strävat efter att få. Aktiviteter skapar också gemenskap, vilket Jörgen såg som något positivt när personalen tog upp detta förslag.

Peter är själv orienterare - det var så idén föddes
Peter, en av de personliga assistenter som ingår i medarbetargruppen, är själv aktiv inom orientering. Det var så idén föddes om att delta i denna orienteringstävling och han föreslog detta till Jörgen. Hela assistentgruppen arbetade långsiktigt med enkla pedagogiska medel och strukturer samt inställningen att ingenting är omöjligt.

Gedigen kunskap och planering krävdes
Genom noggrann planering och med en personalgrupp med rätt kunskaper så nådde de sitt mål att genomföra O-ringen tillsammans med cirka 20 000 andra orienterare. Efteråt kunde en trött men glad Jörgen tryggt landa i sin vardag och sina rutiner igen med denna merit i bagaget.

- Vi är stolta och glada att våra personliga assistenter har blivit uppmärksammade för sitt fina arbete och kompetens inom individuellt utformad assistans. Anna, Andreas och Peter har ett stort engagemang för Jörgen och ger aldrig upp i sitt arbete. Att det är första gången som en grupp får priset gör det extra speciellt, berättar Burim Nezeri, verksamhetschef i Falkenberg.

Vi har pratat med Anna, Peter och Andreas efter att de fått utmärkelsen

Hur känns det att få utmärkelsen?
- Såklart är vi väldigt stolta och vi ser det som en bekräftelse på att vi lyckats med vårt uppdrag att ge Jörgen ett så meningsfullt liv som möjligt.

Vad är det bästa med ditt arbete som personlig assistent?
- Det är meningsfullt, vi känner att vi gör något viktigt. Vi har också roligt tillsammans med Jörgen. Vi har ett motto som är att "slutar vi bli bättre så slutar vi att vara bra" och det är en utmaning i arbetet som vi uppskattar.

Hur jobbar ni för att alltid ha Jörgen (kunden) i fokus?
- Hela syftet med vårt uppdrag kretsar kring Jörgen. Vi har en levande värdegrundsdiskussion och bemöter Jörgen utifrån hans behov.

Vid prisutdelningen på Stockholms universitet, från vänster: Peter, Andreas och Anna.

 Text: Anna Burlage Sjöberg