Logga in

Till toppen av sidan

Två unga kvinnor på turné mot fördomar om funktionsnedsatta

De som lever med en funktionsnedsättning möts ofta av fördomar och okunskap. Det vill Lovisa Fransson och Bobe Rahro ändra på. I samarbete med Frösunda Omsorg åker de nu ut på en föreläsningsturné runt om i landet för att bräcka fördomar och belysa vikten av personlig assistans för att leva ett liv som alla andra. Första stoppet är i Vetlanda den 8 november.

Lovisa Fransson från Växjö och Bobe Rahro från Göteborg är precis som vilka unga vuxna som helst, förutom att de lever med en funktionsnedsättning. Varje dag kämpar de mot fördomar och okunskap.

– Makten över ens eget liv försvinner ofta för en person med funktionsnedsättning och han eller hon blir inte sedd för den man är. Det tycker inte vi är okej. Därför känns det både bra och viktigt att vi kan medverka till att Lovisa och Bobe kan genomföra den här turnén och få sina röster hörda, säger Karin Ståhlhandske, affärsområdeschef för personlig assistans på Frösunda Omsorg.

Lovisa Fransson pratar om sitt liv med cp-skada och alla de vägskäl hennes föräldrar ställdes inför redan på BB. Hur hon tack vare sin familj vågat prova på olika saker i livet och känslan när hon lyckas. Lovisa har fått testa mycket själv under sin uppväxt och har aldrig blivit curlad. Hennes föräldrar bestämde ganska tidigt att de skulle leva som alla andra. Sedan två år tillbaka bor Lovisa i egen lägenhet och lever livet som man gör när man är 24 år.

Bobe Rahro pratar om sex och samlevnad i förhållande till funktionsnedsättning och vikten av att ämnets lyfts. Hon ifrågasätter varför sex inte nämns som ett grundläggande behov vid utredning om personlig assistans, och har tidigare öppnat upp för dialog kring hjälpmedel med arbetsterapeuter. Under hösten presenterades en ny forskningsrapport om ämnet som bland annat konstaterar att det saknas riktlinjer för hur frågan om sex och assistans ska skötas.

 

Föreläsningsturné 2016-2017

8 nov, Vetlanda

16 nov, Växjö 

22 nov, Ljungby                            

30 nov, Nässjö                              

8 december, Jönköping          

Vecka 4, Falkenberg                  

Vecka 5, Halmstad                     

7 och 9 februari, Partille

15 februari, Helsingborg

 

Om du vill ha mer information eller intervjua Lovisa och Bobe, kontakta:

Jenny Kölfors, kommunikationschef Frösunda, telefon 070-575 76 10, jenny.kolfors@frosunda.se

Anna Redman, kundinformatör, region Öst, telefon 010-130 30 02, anna.redman@frosunda.se

Tanja Malmqvist, kundinformatör, region Väst, telefon 010-130 33 75, tanja.malmqvist@frosunda.se