Logga in

Till toppen av sidan

VD HAR ORDET

I många år har vi på Frösunda oförtrutet fokuserat på kunderna och deras rätt att leva det liv de själva vill. Och jag vet att ni, våra medarbetare, Frösundas viktigaste resurs, har jobbat hårt och intensivt för att göra skillnad för våra kunder. I det arbetet har vi redan kommit en bra bit på väg.

För att ta nästa kliv behöver vi bredda vårt uppdrag och som arbetsgivare skapa optimala förutsättningar för att ni till hundra procent ska kunna leverera omsorg med kundens fokus. Det ser ni bland annat i alla de systemstöd som planeras eller är på full gång att sjösättas.

Men förutsättningar är mycket mer än bara verktyg och system. Vi måste även fokusera på vår organisationskultur, det vill säga våra gemensamma beteenden, normer, värderingar och idéer.  

Det är först när vi som arbetar inom organisationen har en kultur och beteenden som gör det naturligt att förbättra och leverera omsorg med kvalitet, och verkligen låter kunderna bestämma, som vi ser effekt.

Vi alla, Frösunda som företag, jag som ledare, alla chefer och du som medarbetare, har tillsammans ett viktigt uppdrag. Det är genom våra egna beteenden som vi visar vägen framåt. Vi kan förklara och visa för att alla ska förstå varför vi gör som vi gör, vi kan sätta mål och visa rätt när man går fel, vi kan bygga system för att lära av våra fel och se möjligheter istället för problem. Vi ska bli lite bättre varje dag på jobbet.

Arbetet med vår kultur och vårt ledarskap har redan påbörjats i ledningen. Arbetet fortlöper under hösten 2018 och vidare under 2019. Målet är att Frösunda ska vara en arbetsgivare som skapar stolthet och göder arbetsglädje. För det är vår gemensamma kraft som spelar roll. Tillsammans blir vi starkare och bättre.

Kristoffer Lorck, tf. vd 

Tillbaka till toppen

MÅNADENS INSLAG

Festlig Måltidens dag på Jan-Eriks väg

Feststämningen och glädjen var hög när Frösundas gruppboende på Jan-Eriks väg i Storvreta utanför Uppsala firade Måltidens dag den 18 oktober.

Måltidens dag firas varje år och Frösundas omsorgsboenden är oftast inga undantag. Medarbetarna och kunderna på Jan-Eriks väg 19 i Storvreta, ett innebandykänt litet samhälle utanför Uppsala, hade förberett sig väl.

Delaktigheten, en hälsosam kost och en miljö som är lugn men stimulerar hjärnan är några av de parametrar som är viktiga för Frösundas filosofi, men också en del av idén med Måltidens dag, att ge måltiden en mer lustfylld status. På Jan-Eriks väg är god, lagom och hälsosam mat en vardagsvana liksom också motionen. Det har fått effekt, kunderna är i bra form och stolta över att ha lyckats att nå sina hälso- och viktmål.

Entusiasmen och stoltheten hos de fyra kunderna Malotten, Martin, Daniel och Samih gick inte att ta miste på. Festklädsel, pyntad villa, maten lagad och bordet i den inglasade verandan dukat av Malotten i varma gula och röda höstfärger och blommor i samma nyanser.

måltidens dag 2018

Atmosfären är varm och familjär och präglas av ett starkt engagemang från medarbetarna Stina, Bitte, Gustav, Sergio, Vanja.

Förrätten har Martin varit med och lagat, en delikat och smakrik grön ärtsoppa toppad med gröna örtblad, med färskt bröd och färskost. Huvudrätten, där Daniel varit delaktig, består av grekisk sallad generöst tillredd med mängder av oliver och fetaost. Till efterrätt hade Samih ansvarat för en Silviakaka med hälsosam glass.

Kvällen blev extra lyxig med underhållning i form av Martin som sjöng den sång han vann Funkisfestivalen med förra året.

För oss gäster blev kvällen en högtid med både värme, glädje, kulinariska och kulturella höjdare.

 

Tipsa oss! Vill du att vi berättar om er verksamhet, någon kunds berättelse eller om hur ni arbetar i mötet med era kunder? Vi vill gärna få höra och dela era berättelser. Maila kommunikation@frosunda.se 

KORTA NOTISER

Första spadtaget är taget i Lomma

En stimulerande utemiljö med ett nytt orangeri och ett nytt växthus – det blir snart verklighet på Frösundas äldreboenden i Lomma, Strandängsgatan, Vega och Orion. I förra veckan togs första spadtaget med stort intresse. Snart startar bygget och de boende kommer att kunna använda växthuset och orangeriet när våren kommer. Byggnaderna ska användas för avkoppling och aktiviteter som att så och plantera växter. Medarbetare och kunder kommer gemensamt att planera de aktiviteter och verksamheter som ska genomföras i både växthus och orangeri. Utemiljön i övrigt kommer också att förbättras i samband med arbetet med bland annat bärbuskar.

Högläsningsprojektet är igång i Lomma!

Det är ett efterlängtat besök när Karstorpskolans åttondeklassare kommer på besök till Frösundas kunder på Lommas äldreomsorg på Strandängsgatan, Vega och Orion. Under en timme varje torsdag träffas 14-åringar och de äldre för att läsa högt, lösa korsord eller bara prata om livet då och nu. Läs hela artikeln här >>

 

Tillbaka till toppen

FRÖSUNDAAKADEMIN

Utbildning i grundläggande IT-säkerhet


Pin

 

Utbildningen riktar sig till alla medarbetare och chefer inom Frösunda

I denna korta utbildning får du lära dig mer om till exempel nätfiske och vad som kan hända om du klickar på länkar eller bifogade filer i mejl. 
Du får också lära dig lite mer om vad du som medarbetare kan göra för att skydda dig själv och Frösunda mot attacker och intrång.

Det viktigaste du själv kan göra är att:

  • Alltid ifrågasätta länkar, dokument och filer som skickas till dig.
  • Aldrig uppge ditt lösenord via mejl eller telefon. IT-avdelningen ber aldrig om ditt lösenord.
  • Rapportera om du råkat göra fel. Alla kan av misstag råka göra fel, det viktigaste är att vi rapporterar det till IT-avdelningen.

Du hittar utbildningen i din att-göra lista här >>


Frösunda Certifiering 

Läs mer om certifieringen här

Reflektionerna/studieträffarna är en viktig del i programmet och finns till för att tillsammans med chef och kollegor få möjlighet att utbyta tankar och erfarenheter och i förlängningen förbättra för varje enskild kund.

Alla frågor, funderingar och feedback tas tacksamt emot. Mejla frosundaakademin@frosunda.se så skapas automatiskt ett ärende i servicedesk.

Tillbaka till toppen

MITT FRÖSUNDA

5 tips för att klara av höstdepression.

Nu är sommaren utan tvekan över och hösten har cementerat sitt inträde runt om i landet. Även om det finns mycket att njuta av, som alla nya färger eller känslan av att krypa in under en filt när mörkret fallit, så är det också nu som en del kanske känner sig ständigt trötta eller nedstämda.

Det är inte ovanligt att man känner sig trött eller orkeslös när hösten infallit, men om din nedstämdhet inte släpper kan det vara en höstdepression det rör sig om.

Vanliga tecken på att man är drabbad av höstdepression kan vara konstant trötthet, svårt att hålla fokus, förändrad aptit, nedstämdhet eller likgiltighet inför saker som annars gör dig glad och tycker om.

Men det finns ibland enkel hjälp mot detta:

5 tips för vardagen

  1. Utnyttja dagsljuset så mycket som möjligt. Även under mulna dagar.
  2. Motion är bra för välmåendet i stort, inte minst mot nedstämdhet.
  3. Balanserad kost och regelbundna måltider.
  4. Alkohol bör konsumeras med försiktighet och tobak undvikas.
  5. Regelbundna rutiner för sömn är alltid bra, men inte minst så här års för att undvika onödig stress.

Detta är små men hjälpsamma medel som kan hjälpa i förebyggande syfte eller i en begynnande fas av höstdepression. I det fall man varit nedstämd under en längre tid, så gör man bäst i att uppsöka professionell hjälp.

 

Tillbaka till toppen

VISSTE DU ATT?

…Höstdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse. Den inträffar vid en bestämd tidpunkt, vid olika klockslag på skilda ställen på jorden beroende på i vilken tidszon man befinner sig. På grund av skottårscykeln varierar tidpunkten för höstdagjämningen, varför den på norra halvklotet kan inträffa antingen den 22 eller 23 september. I år i Sverige inträffar det söndag 23 september kl 03:54.

 

Tillbaka till toppen

FRÖSUNDA I SOCIALA MEDIER

Nu är det höst och dags att visa hur det ser ut hos er! Jag ser framför mig vackra färger på träden och sköna promenader längs lövtäckta trottoarer. 

Hashtagga era höstiga instagrambilder med #frösundaomsorg och #höst !

höst på frösunda

 

Följ med oss i sociala medier du också! 

Facebook

Instagram  

Vill er verksamhet också starta ett instagramkonto för att dokumentera och kommunicera er vardag? Kontakta kommunikation@frosunda.se så hjälper vi till!

Instagram   Facebook   LinkedIn

 

Tillbaka till toppen