Logga in

Till toppen av sidan

”Det är en trygghet för oss syskon”

Eva Digrells mamma har bott på vård- och omsorgsboendet Hanveden sedan i maj i år. Som närstående upplever hon en trygghet och att hennes mamma har blivit piggare.

Hur har flytten från det egna hemmet till äldreboende gått?
– Det är så klart en omställning att flytta från en lägenhet till att bo i ett rum. Men mamma trivs bra på Hanveden och är med på alla aktiviteter när hon orkar. Det som är väldigt positivt är att mamma har blivit piggare. Nu får hon sällskap och kan äta tillsammans med andra och det finns aktiviteter som hon kan vara med på. Det är en trygghet för oss syskon, säger Eva Digrell och fortsätter:

– Personalen på Hanveden har också inspirerat mamma till att börja träna. Mamma sitter i rullstol men kan ändå träna på sina villkor. Hon gör rullstolsgympa och mamma är med på det flesta aktiviteter när det går.

Hur känner du som närstående att du kan påverka din mammas vardag?
– Det finns ju rutiner på Hanveden, jag tycker det är bra att de följs och i det kan jag inte påverka så mycket. Men jag vill ju se till att hon har det fint på sitt rum och att hon har det mysigt. Något jag funderar över nu är hur julen kommer att bli. Det blir ju första julen som hon inte bor hemma.

Är det viktigt att din mamma får bestämma i sin vardag?
– Ja, och det får hon verkligen göra! Ingenting görs utan att personalen på Hanveden frågar henne. De bestämmer tillsammans till exempel när hon ska duscha eller när hennes lägenhet ska städas. Det är väldigt positivt. Det känns bra för mig som närstående att mamma får vara med och bestämma. Det är ju hennes hem och för mig är det viktigt att hon får vara med och påverka, avslutar Eva Digrell.


Text: Anna Lassen