Logga in

Till toppen av sidan

”För mig är det viktigaste att min mamma känner sig trygg”

Lugnt, mysigt och en familjär känsla. Så beskriver Pia Lönnquist vård- och omsorgsboendet Widaby där hennes mamma Berit bor. Favoritplatsen är orangeriet där de alltid fikar då Pia är på besök.

Pia Lönnquists mamma Berit Svensson var tredje kunden att flytta in på Widaby när boendet slog upp portarna i december 2016.

– Mamma var i akut behov av ett boende och jag visste att Widaby var nybyggt. Min syster och jag var där och tittade och vi tyckte det var jättefint. Efter många diskussioner med kommunen, som tyckte att mamma kunde bo hemma, fick hon till slut flytta till Widaby, säger Pia Lönnquist.

Den 12 december kom beskedet att Berit blivit tilldelad en plats på Widaby. Dagen därpå åkte Pia och hennes syster till boendet för att möblera och fixa i ordning rummet.

– Mamma flyttade in den 14 december. Då var hon väldigt tystlåten och satt mest och tittade. Men jag fick känslan av att hon trivdes på en gång.

Vikten av trygghet
Den första tiden på Widaby upplevde Pia som orolig.

– Det var inte bra och jätterörigt i början. Det var byte av både verksamhetschef och medarbetare. Men sedan verksamhetschefen Lina och biträdande verksamhetschefen Elisabeth började har det blivit helt annorlunda, säger Pia och fortsätter:

– Det går inte ens att jämföra med hur det var förut. Man känner det när man kommer, nu är det lugnt och mysigt. För mig är det viktigaste att min mamma känner sig trygg. Innan bodde hon på korttidsboende. Då kunde jag inte sova och jag var ständigt orolig. Nu har man tryggheten, jag vet att hon trivs och att hon blir omhändertagen. Hon kommer väldigt bra överens med sin kontaktperson och det funkar jättebra.

En familjär känsla
Widaby som är beläget i Sollentuna kommun har 54 lägenheter för personer över 65 år med demenssjukdom eller stora omvårdnadsbehov. På boendet finns bland annat ett spa, en festlokal och en stor trädgård.

– Mammas favoritplats är orangeriet, vi fikar alltid där när jag är på besök. Det är en jättemysig plats och vi tittar ut på fåglarna eller på snön när den faller på taket. I somras var vi ute mycket och gick i trädgården, mamma gillar att gå. Trädgården är jättefin, i somras gick vi en sväng till sjön.

Den här årstiden blir det mer promenader inomhus för Pia och Berit. De går gärna runt på olika avdelningar och hälsar på de andra kunderna.

– Jag har varit där så mycket nu, så jag tror de andra som bor där känner igen mig, jag hejar och de ler mot en. Det är en familjär känsla och mamma har som sin egen familj på hennes avdelning. En dag i somras gick brandalarmet av misstag. De boende skulle gå ut från byggnaden och då satt mamma och en annan boende ute och höll varandra i handen!