Logga in

Till toppen av sidan

Frösunda Omsorg satsar på svenskundervisning

På Frösunda Omsorgs äldreboende Ekbacken i Sundbyberg finns sedan en månad tillbaka en svensklärare anställd. Marie-Louise Sjöblom ska hjälpa medarbetarna som inte har svenska som modersmål att bli bättre på att kommunicera, både muntligt och skriftligt.

- Jag har börjat med att göra en språkvalidering av 18 medarbetare och efter det har jag satt ihop mindre grupper som två gånger i veckan kommer att få träna svenska på arbetstid, säger Marie-Louise Sjöblom.

Målet med utbildningen är att medarbetarna ska bli bättre på att kommunicera både i vardagsliv och i arbetsliv.

- Det är framför allt det skriftliga språket som medarbetarna behöver hjälp med. Både läsförståelse och det muntliga språket håller en högre nivå, säger Marie-Louise. För den som inte har svenska som modersmål kan också vokalljuden skapa problem och det jobbar vi mycket med under den muntliga undervisningen.

Marie-Louise tycker att det är positivt att Frösunda Omsorg har startat det här projektet.

- Det är en generös arbetsgivare som vill satsa på medarbetarnas språkutveckling. Det är en stor förmån för medarbetarna att få möjlighet att lära sig svenska på arbetstid, säger Marie-Louise.

Att medarbetarna på Ekbacken är engagerade märks tydligt säger Marie-Louise:

- Samtliga medarbetare har uttryckt en väldigt stor omtanke om de personer de har hand om och är oerhört engagerade i dem. Och det är ju där det börjar, med omsorgen och att hjärtat ska finnas med.