Logga in

Till toppen av sidan

”Kan man ha det bättre? Och ibland blir det lite extra festligt"

Lill-Britts mamma Lilly bor på äldreboendet Orion i Lomma. Efter ett pass med sittgympa satt vi alla tre ner och pratade lite.

- Jag har bott här i snart ett år, och jag är så glad för det, säger Lilly Hansson, 92, som bor på äldreboendet Orion i Lomma.

- Förut bodde jag själv i en lägenhet här i Lomma, och hade hemtjänst, men det måste jag säga, det här är så mycket bättre. Det är fint, det är tryggt och flickorna och pojkarna som arbetar här är så snälla. De gör så mycket för oss hela tiden, säger Lilly.

Dottern Lill-Britt håller med.

- Det är en trygghet för mig och min syster att veta att mamma har det så bra här, säger hon.

- Nu är ju mamma 92 år, och helt frisk och helt klar, även om hon ser och hör lite dåligt. Ändå behöver hon ju lite tillsyn och omvårdnad ibland och det får hon här. Det är så skönt, vi slipper vara oroliga och vi kan hälsa på lite då och då utan att känna att vi måste komma varje dag för att se så hon har det bra,  säger Lill-Britt.

Lilly kommer just från ett pass med sittgympa och strax ska hon och Lill-Britt ta en promenad.

- Vi försöker gå lite då och då, för här är ju så fina omgivningar, säger Lill-Britt. Hela boendet är så fint och trevligt.

- Och maten, säger Lilly. Det måste jag säga, maten är så god och bra och varje dag kan vi välja mellan två rätter. På kvällen får vi ofta något lite extra gott. Som i går kväll, då fick vi en sådan där krämig sak.

- En smoothie, säger Lill-Britt. Tyckte du om den?

- Ja, den var jättegod! säger Lilly. Kan man ha det bättre? Och ibland blir det lite extra festligt. För några veckor sedan hade vi kräftskiva med god mat och till och med lite vin. Samma i somras, då firade vi midsommar. Det är kul här, det händer alltid något!

- Det enda jag kan sakna är någon att prata med ibland. Jag lyssnar mycket på radio, och i till exempel "Karlavagnen" som går sent på kvällarna tar de ofta upp olika intressanta frågor som man funderar kring. Då kunde vara trevligt att ha någon att prata med om det, säger Lilly.

- Jamen du har ju dina kompisar vid bordet, säger dottern Lill-Britt. Där pratar du ju och skojar så att de andra skrattar så att de måste torka av glasögonen.

- Ja, det förstås. Det har jag ju alltid gjort. Jag är nog fortfarande lite glyttig ibland, fast jag är 92 år, säger Lilly med ett varmt skratt.

… och för den som inte råkar veta det, så är ’glyttig’ det skånska ordet för ’barnslig’.

 

Text: Anders Annerfalk