Logga in

Till toppen av sidan

Pressmeddelande: Pilotprojekt för funktionsnedsatta visar positiva resultat

Frösunda Omsorg är en av de första aktörerna i landet att börja arbeta med det webbaserade arbetsverktyget Funca. En verksamhet i Gävle var först ut och ett halvår senare visar pilotprojektet tydliga framsteg för kunderna på boendet.

– Vi är stolta över att vara en av de första i Sverige att komma igång med Funca. Syftet med verktyget är att öka kundernas livskvalitet genom att förbättra självbestämmande och delaktighet, säger Beata Terzis som är sakkunnig i kognition på Frösunda Omsorg.

Det webbaserade arbetsverktyget Funca, som är utvecklat på uppdrag av Socialdepartementet, är en del av arbetet som pågår i Gävle. Efter att pilotprojektet har varit igång ett knappt halvår har det resultatet i stora positiva förändringar för de kunder som har fått ta del av arbetssättet.

Mikaela Strid är biträdande verksamhetschef på Frösunda Åbyforsgården som är en gruppbostad utanför Gävle, ett hem för vuxna med grav eller måttlig utvecklingsstörning.

– Vi har kunnat se tydligt mätbara resultat. I och med att vi har fått en tydligare struktur kring hur vi arbetar med våra kunder, kan vi också arbeta mer systematiskt och därmed skapa en bättre kommunikation mellan oss och kunden, säger Mikaela Strid.

Funca är skapat för verksamheter inom LSS-verksamheter där det bor och vistas vuxna med kognitiv funktionsnedsättning. Det bidrar till en systematik kring varje enskild individ genom att till exempel uppmärksamma behov och notera beteende och på ett strukturerat sätt därefter införa åtgärder. Målet är att öka kundernas livskvalitet genom att öka delaktigheten och kundens rätt att bestämma själv.

Arbetet med Funca lyfts också fram som ett bra exempel i den lägesrapportering som Omvårdnadsnämnden i Gävle begärde in i början av sommaren.

Läs på Mynewsdesk här!

Ladda ner som PDF