Logga in

Till toppen av sidan

Idag Rockar vi Sockorna i hela Sverige

I dag är det internationella Downs Syndromdagen och Sverige blir lite färggladare i och med att alla Sveriges invånare uppmanas att bära olikfärgade sockor i initiativet Rocka Sockorna. Syftet är att lyfta fram att olika är bra.

"En person som har diagnosen Downs syndrom är först och främst en individ med unika kvaliteter och med samma grundläggande behov som alla andra människor: att bli älskad, att klara av, att få ge, att höra till." Så skriver Svenska Downföreningen.

I nästan alla situationer i livet är vi vana att som vuxen person bestämmer man över sig själv, men märkligt nog har detta synsätt inte varit självklart inom omsorgen. En människa med en funktionsnedsättning, antingen fysisk eller intellektuell, fråntas med denna inställning rätten att vara expert på sitt eget liv.

Hos oss på Frösunda Omsorg har vi bestämt oss för att ta vårt ansvar. Därför arbetar vi intensivt med hur vi möter och bemöter våra kunder aktivt och medvetet, på ett sätt som stärker deras självkänsla och förmåga att faktiskt bestämma och ta kontroll över sig själva, sin vardag och sitt liv. Vår vision är att förändra omsorgsbranschens sätt att arbeta. Vi vill skapa förutsättningar för att alla människor får ett bättre liv och en självklar plats i samhället, oavsett om du har en funktionsnedsättning eller ej.

Förhoppningsvis stannar inte denna dagen vid att genom olikfärgade sockor stå upp för mångfald i samhället och alla människors lika värde och rättigheter, utan att sockorna också blir en dörröppnare för samtal om funktionsnedsättningar som räcker året om!