Logga in

Till toppen av sidan

Sång, skratt och god mat på måltidens dag!

Den 19 oktober var det måltidens dag. En dag som instiftats av Måltidsakademien och som firas över hela landet. På Hagtorps äldreboende uppmärksammades dagen genom att kommunens politiker hade bjudits in att dela en lunch med de äldre som bor på Hagtorps boende för äldre. Klaus Dürhagen (MP), Anitha Nygårds (SD), Ricard Koljo (C) och Anders Åkerlind (M) tackade med stor glädje ja till inbjudan. Förutom politikerna deltog verksamhetschef Anette Josefsson och Per-Otto Waern, affärsområdeschef inom äldreomsorgen på Frösunda Omsorg.

Solen flödade över Hagtorp när kommunens folkvalda anlände och gården fullkomligt exploderade i höstens alla färger. Inne på avdelningen Oden hade medarbetarna och kocken Reza dukat med helgporslinet och en god doft spred sig i korridorerna. Kunderna var förväntansfulla inför besöket och hade laddat med frågor till politikerna.

På Hagtorps äldreboende finns det en kock som heter Reza. Han har mer än 20 års erfarenhet av yrket och lagar mat till alla 36 kunder. All mat som serveras på boendet lagas från grunden och kunderna har själva möjlighet att tycka till om maten via kostrådet som hålls regelbundet. På dagens meny stod köttfärssoppa alternativt tomatsoppa och smörgås. Till efterrätt serverades hembakad mannagrynskaka med melon och saftsås, och en kopp kaffe så klart.

Innan vi slog oss ner vid bordet fick våra gäster svara på vilka förväntningar de hade på måltiden. De var alla överens om att trodde att det skulle smaka bra men att det skulle bli väldigt spännande att få möjligheten att faktiskt smaka på riktigt, en helt vanlig vardag på ett boende. Rickard Koljo betonade att det var bra att få möjligheten att komma till ett av kommunens äldreboenden när det inte handlade om en avtalsuppföljning, utan för att få en ögonblicksbild av hur vardagen ser ut. Kunderna bjöds också på skönsång innan maten av Anita Nygårds, som har en bakgrund som skådespelerska. Något som var mycket uppskattat.

Under tiden måltidens dukades ut till samtliga vid det dukade långbordet berättade en av medarbetarna på avdelningen Oden om varför dukningen ser ut som den gör och vikten av att den rena enkla dukningen underlättar för personer med en demenssjukdom att se vad och hur mycket mat det finns på tallriken och dryck i glaset.

En god måltid är för många sinnebilden av gemenskap, av ett sammanhang med andra människor som förstärks av dofter, smaker och synintryck, och det stämmer väl in på dagens lunch. Sopporna var mycket uppskattade av både dagens gäster och de kunder som bor på Hagtorp. Under måltiden ställdes frågor både om boendet i sig och vad man tycker om maten. Det var en glad och uppslupen stämning runt bordet som avrundades med en nygräddad mannagrynskaka och kaffe. Flera av gästerna konstaterade att det var länge sedan de ätit denna klassisker.

Innan gästerna lämnade Hagtorp hann de med att fråga om receptet på köttfärssoppan och fråga om de fick komma tillbaka en annan gång. Efter besöket konstaterade de att maten var riktigt bra och att om det är så här varje dag är det helt fantastiskt. De var väldigt glada över lunchinbjudan och betonade hur bra det var att bli inbjuden till de verksamheter som finns för kommunens invånare. Även kunderna var glada och upprymda efter besöket. En dam konstaterade efteråt att det hade varit jätteroligt, men de får inte komma för ofta för nu var hon helt slut.

 

Rezas köttfärssoppa

½ kilo köttfärs

1 gul lök

3 klyftor vitlök

5 msk tomatpuré

1 burk krossade tomater

½ kilo vitkål, strimlad

1 tärning köttbuljong

2 tsk basilika

1 ½ tsk spiskummin

¼ tsk riven muskotnöt

1 l vatten

 

Gör så här:

Fräs lök, vitlök och tomatpuré tills det får färg.

Häll i en burk krossade tomater

Stek köttfärsen och blanda i den strimlade vitkålen

Blanda köttfärsen med tomat och lökblandningen, rör om

Häll i 1 liter vatten och buljongen samt kryddorna.

Koka på låg värme i 30-60 minuter.

 

Avnjut soppan med en god macka!