Logga in

Till toppen av sidan

Festlig Måltidens dag på Jan-Eriks väg

Feststämningen och glädjen var hög när Frösundas gruppboende på Jan-Eriks väg i Storvreta utanför Uppsala firade Måltidens dag den 18 oktober. Det var extra allt; festlyktor vid farstutrappen, finkläder, trerätters middag med färggrann höstdukning och live-uppträdande av boendets egen artist, Martin Stenberg.

Måltidens dag firas varje år och Frösundas omsorgsboenden är oftast inga undantag. Sedan en vecka har medarbetarna och kunderna på Jan-Eriks väg 19 i Storvreta, ett innebandykänt litet samhälle i skogarna utanför Uppsala förberett sig för att göra något extra av dagen.

- Vi har ett hälsospår vad gäller både mat och motion här på boendet, och alla var med och planerade och lagade maten, berättar medarbetaren och eldsjälen Stina Göransson.

Delaktigheten, en hälsosam kost och en miljö som är lugn men stimulerar hjärnan är några av de parametrar som är viktiga för Frösundas filosofi, men också en del av idén med att fira Måltidens dag. Det är en dag som instiftats av Måltidsakademien och som firas över hela landet. Akademien arbetar för att måltiden ska få en mer lustfylld status och uppmärksammar de hälsosamma möjligheterna som kommer som ett mervärde genom att samlas i lugn och ro runt ett dukat bord.

På Jan-Eriks väg är god, lagom och hälsosam mat en vardagsvana liksom också motionen. Det har fått effekt, kunderna är i bra form och stolta över att ha lyckats att nå sina hälso- och viktmål.

Entusiasmen och stoltheten hos de fyra kunderna Malotten, Martin, Daniel och Samih gick inte att ta miste på. De visste att det skulle komma gäster, men det var en hemlighet vilka. Men flera hade klätt upp sig i finaste kläderna och nya skor, villan var städad och pyntad, maten var lagad och bordet i den inglasade verandan dukat med varma höstfärger, gul och vinröd dukning och blommor i samma nyanser med hjälp av Malotten.

Så äntligen anländer gästerna, verksamhetschef och regionchef från Frösunda Omsorg och närstående, gode män och förvaltare till kunderna. Atmosfären är varm och familjär och präglas av engagemang från medarbetarna Stina, Bitte, Gustav, Sergio, Vanja. Det blir fullt vid bordet och festen kan börja.

Förrätten har Martin varit med och lagat, en delikat, mjuk och smakrik grön ärtsoppa toppad med gröna örtblad, med färskt bröd och färskost. Huvudrätten, där Daniel i hög grad varit delaktig, består av två bågnande skålar med grekisk sallad generöst tillredd med mängder av oliver och fetaost. Till efterrätt hade Samih ansvarat för att göra en Silviakaka med hälsosam glass.

Kvällen blev extra lyxig med levande underhållning i form av Martin som sjöng den sång han vann Funkisfestivalen med förra året och framförde en humoristisk beskrivning av ”Ett bakvänt relationsdrama”.

Middagen avslutades med att Malotten med inlevelse berättade och sjöng en saga ur Astrid Lindgrens Pippi Långstrump.

För oss gäster blev kvällen en högtid med både värme, glädje, kulinariska och kulturella höjdare.

 

Text: Lars-Ola Nordqvist, kommunikatör