Logga in

Till toppen av sidan

Hjälp, lägenheten knycker mina pärlor!

Anna Kristensen hade bott i sin nya lägenhet på ett serviceboende i Falkenberg i ett halvår då det beslutades om renovering. "Fast för mig känns det bara som två veckor", sa Anna som såg mycket fram emot den kommande renoveringen.

Något hon tänkt på medan hon bott in sig i sin nya lägenhet är att det är så svårt att hitta saker hon tappat bort. Pärlor och andra småsaker. Det är då hon får sin idé: Beata Terzis, Frösundas sakkunnig i kognition, kan hjälpa mig! Anna har nämligen följt Beata på internet och vet att hon är duktig på hur man kan hjälpa hjärnan genom att ha en boendemiljö som är lugn och tydlig.

När vi träffar Anna tillsammans med Beata frågar vi om hon är mycket i sin lägenhet.

– O ja! Jag ville själv flytta hit på grund av att det var en brukare som jag inte kom överens med på förra stället.

Men det verkar inte Anna sörja.

– Jag har fått en kanongod kompis, det klickade från dag ett. Linnea, hon är den goaste!

Linnea bor på samma serviceboende och tillsammas har de letat upp kontaktuppgifterna till Beata som nu får höra Annas tankar.

– När jag tappar pärlor och så, så är detta golvet svårt att se. Och det golvet där inne, det är mycket lättare att se på. Kan man inte ha samma golv i hela lägenheten

Det tycker Beata var en bra idé. Det blir lättare för hjärnan att tolka att det är pärlor som ligger på golvet med den andra golvbeläggningen, förklarar Beata.

Anna vill ha tips på hur hon lättare kan hitta sina saker i lägenheten.

– Om vi tittar på det här bordet till exempel så skulle man kunna ordna upp det så det blir mindre saker med lådor så sakerna har sina bestämda platser, fortsätter Beata.

– Ja, för jag har tittat mycket på ”Äntligen hemma” och där har de olika plastbackar, flikar Anna in. 

Det skulle Anna kunna tänka sig att ha. Det ligger några CD-skivor i en glasskål och på andra ställen finns det fler CD:s.

– För jag har inte hunnit packa upp allt, berättar Anna.

– Det kan faktiskt vara bra säger Beata. Då kan du och din kontaktman fundera tillsammans var bästa stället för dem kan vara. Det finns garnnystan som ligger framme, för Anna gillar att sticka. Alla får inte plats i hennes garnkorg. Anna har många aktiviteter och därför blir det många saker.

– Om det är något som är borta så behöver jag extraögon.

– Tanken med att vi är här, säger Beata, är att det ska bli lättare för dig i din vardag. För du har ju massor av grejer! Och då är det bra om alla saker har sin plats.

– Har du själv bestämt hur det ska se ut i lägenheten?

– Rätt så. Men mamma och pappa har bestämt lite. Jag ville inte ha spegeln där den hänger nu.

– Inne i sovrummet stod sängen så, mot väggen, men som den står nu vill jag ha det. Personalen har hjälpt till. 

När vi lämnar Anna är hon mycket nöjd med att fått prata med Beata och har redan börjat planera hur hon ska göra det lättare att hitta i sitt hem.


Text: Erik Numan
Foto: Malin Arnesson