Logga in

Till toppen av sidan

Högläsningsprojektet i Lomma

Det är ett efterlängtat besök när Karstorpskolans åttondeklassare kommer på besök till Frösundas kunder på Lommas äldreomsorg på Strandängsgatan, Vega och Orion. Under en timme varje torsdag träffas 14-åringar och de äldre för att läsa högt, lösa korsord eller bara prata om livet då och nu.

- Vi kallar det högläsningsprojektet och vi har startat det hör samarbetet med skolan för att ge våra kunder en intressant och stimulerande aktivitet. Samtidigt får skolan träning i läsning och en insikt i den äldre generationens liv, berättar projektledaren Therese Lindgren, biträdande verksamhetschef på Vega och Orion.

Idén lånades från ett framgångsrikt projekt på Frösunda Gutasund i Uppsala där ett liknande samarbete har genomförts. Frösunda Omsorg tog kontakt med läraren Johanna Morris Bergquist på Karstorpskolan i våras och började diskutera uppläget. Entusiasmen var stor och även på kommunen och Frösundas äldreomsorg i Lomma har förväntningarna varit stora.

Och nu har de infriats, projektet pågår sedan tre veckor och ska genomföras under hela höst- och vårterminen.

högläsning

- Det passar oss bra eftersom vi just nu satt igång en aktivitetsgrupp bland medarbetarna som ska utöka antalet sinnesstimulerande aktiviteter för våra kunder, berättar Therese Lindgren.

Eleverna läste ur böcker som de äldre själva valt eller löste korsord och Sudoko tillsammans. Några satt helt enkelt och pratade om livet förr och eleverna svarade med att berätta hur de lever nu. Båda generationerna var fascinerade över hur det har ändrats.

Förra torsdagen uppmärksammades samarbetsprojektet om högläsningen av Sydsvenskan som ägnade en hel sida åt att berätta om projektet.

Om du är prenumerant på Sydsvenska kan du läsa artikeln här!

 

Text: Lars-Ola Nordqvist, kommunikatör