Logga in

Till toppen av sidan

Kommer politikerna ta upp Annas fall igen?

Igår arrangerade Frösunda Omsorg en utfrågning om LSS. Sju partier hade skickat företrädare från både riksdag och kommun till Karlstad för att svara på hur de ser på LSS – Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

I publiken sågs både representanter från omsorgen, närstående och personer med funktionsvariationer. Bland dem fanns Anna Höök, som Värmlands Folkblad skrivit om. 

Hon blev av med sin assistans och blev tvungen att avbryta sina studier när hennes epilepsi försämrades. Dessutom blev hon tvungen att återvända från Skåne och flytta in på ett gruppboende.  

– Jag sitter inne i mitt rum i en fåtölj och kan inte göra någonting. Det finns för lite resurser, säger Anna till VF. 

Dock är ett hoppet inte ute för Anna. Det verkar som att de lokala politikerna kommer titta närmare på fallet och se om man göra något för att förbättra hennes situation. 

Representanterna för de olika partierna redogjorde utförligt om deras inställning till LSS och alla verkade anse att det behövs förbättringar från dagens tillämpning av lagen.

Mikael Dahlqvist, riksdagsledamot och Socialdemokraternas talesperson i frågor om funktionshinder, kommenterade regeringens pågående utredning som ska presenteras i oktober efter riksdagsvalet.

– Att det står i direktiven att utredningen ska titta på kostnaderna är inte konstigt, det gör det i alla utredningar. Men det känns bra att alla partier som är här idag låter som om de är överens, säger Mikael enligt VF.

– Det är inte min bild att vi är överens. Jag känner mig mer hemma med de borgerliga företrädare som sitter bredvid mig, replikerade Håkan Svenning (V). Företrädarna han syftar på är Daniel Bäckström (C), Arman Teimouti (L) och Mattias Fröding (KD) vilka talat för en återgång till tiden före 2009 då tolkningen av lagen började skärpas. 

– Allt som allt blev det ett lyckat arrangemang, säger Susanne Kielba, verksamhetschef inom personlig assistans på Frösunda. Hon har jobbat intensivt med förberedelserna inför frågestunden tillsammans med Frösundas jurister, kundstödjare och många fler.

Lyssna på uppföljande intervju från P4 Värmland här!