Logga in

Till toppen av sidan

När teven försvann blev allt lugnt

Det var inga magiska tricks som gjorde att ropen och skriken från de äldre försvann från matsalen. När teven och soffgruppen flyttades ut blev miljön mindre rörig och bullrig och kunderna på Frösundas äldreomsorg blev nöjda och lugna under måltiden. Så skapades en kognitivt välgörande miljö av medarbetarna på Jonasgården i Lomma.

Kristel Hägglund är undersköterska sedan 2014 på Frösundas äldreomsorg Jonasgården i Bjärred utanför Lomma, och den som ligger bakom förändringarna.

- Jag hade varit på en BPSD-utbildning som också handlade om kognitiv svikt med Frösundas sakkunnige på området, Beata Terzis, och gjort ett studiebesök på Vegas avdelning 1 i Lomma, där man rensat upp  i en rörig miljö och skapat lugnare synintryck för de äldre. Då fick jag idén att göra likadant hos oss, berättar hon.

Utbildningen är unik för Frösunda Omsorg, som är det enda omsorgsföretaget som har en sakkunnig inom kognition anställd och som också kombinerar kognitionsutbildning med BPSD-redskapet.

Faktum är att hon först gjorde förändringarna på avdelning Ankaret i smyg, utan att först berätta om dem för sin verksamhetschef.

- Vi ville höra hennes spontana reaktioner av hur hon upplevde miljön utan att veta vad vi gjort, och de blev mycket positiva, lugnt och harmoniskt, tyckte hon, berättar Kristel.

- Det var egentligen inte så mycket vi förändrade. I matsalen fanns både matbord, radio, tv och en soffgrupp för aktiviteter. Vi tog bort teven och soffgruppen så att det blev större fria golvytor och mindre ljud och rörelse, och bytte ut mönstrade tyger mot enfärgade, förklarar Kristel.

Resultaten blev slående, större än Kristel kunde anat. Ropen av oro från de äldre försvann och matsalen blev plötsligt lugn och tyst och alla kunde äta i lugn och ro och kände sig nöjda.

Boende på andra avdelningar och timmedarbetare påpekade; ”Oj, så lugnt och tyst det har blivit”.

Teven och soffgruppen flyttades till ett annat rum och blev aktivitetsplats. Ett piano flyttades till uterummet samtidigt som utemöblerna med många stolar flyttades till uteterrassen, som hade större yta. Nu kunde rullstolarna få plats runt det nya bordet och en trivsam miljö hade skapats, som gärna utnyttjas av både kunder och närstående.

Även korridorerna rensades från brokiga mönster på väggarna och möbler som skapade oro.

- BPSD-utbildningen är verkligen intressant, den beskriver hur vi kan underlätta för personer med kognitiv svikt, som inte minst äldre ofta drabbas av. Förutom de individuella planerna kan vi lättare förstå att en rörig och högljudd miljö också påverkar människor negativt, säger Kristel som nu engagerar sig tillsammans med sina kollegor för att göra samma omställning på de andra avdelningarna.

Hon lägger plötsligt märke till att en svartvit duk i ett psykedeliskt mönster ligger på bordet i uterummet.

- Men titta, har den kommit fram igen, den har vi tagit bort flera gånger tidigare, nu åker den för alltid, säger hon och viker ihop den.

En av Ankarets kunder, Britt Lindsjö, rullar in med sin rollator och sätter sig och pratar med Kristel. Hon är välklädd, parant och pratglad, och det framgår att hon var fotomodell i sina aktiva år. Hon är också nöjd med utformningen.

- Det är så lugnt och skönt här, och det har blivit trivsamt och fint som i en hemmiljö. Jag stormtrivs verkligen här. Man får bestämma själv och det är trevliga människor på avdelningen, berättar Britt som bott här på Jonasgården i närmare åtta år.

 

Text och bild: Lars-Ola Nordqvist, kommunikatör