Logga in

Till toppen av sidan

Nu får Frösundas kunder på Vega i Lomma en omtänksam miljö

Frösundas vård- och omsorgsboende Vega i Lomma står inför en uppfräschning av den inre miljön. Detta leds av värderingsledaren Annika Stridh.

Det glittrade i ögonen på värderingsledaren Annika Stridh i Lomma när hon fick frågan; ”Vill du ansvara för att fräscha upp den inre miljön på Vega?”

- Ja, det var superkul, för jag har många idéer. Jag har ju jobbat här i nio år och nu fick jag chansen att göra något riktig bra för våra kunder, säger Annika med glimten i ögat.

Tillsammans med sin kollega Kate Adelsgård, som också är värderingsledare på Vega, har hon lett arbetet med hur den inre miljön på Vegas tre avdelningar kan bli mer harmonisk för kunderna. Fastigheten har snart tio år på nacken och genom åren har man försökt skapa en trivsam hemtrevlig miljö genom att ställa in gamla möbler som blivit över från olika hem.

- Vi började med att slänga ut sådant som kan vara störande för vissa av kunderna och försökte skapa en lugnare miljö. Det ska vara hemtrevligt på avdelningen, men den bör inte ha för mycket färger eller mönster, det kan bli för mycket hjärnstress för de äldre med kognitiv nedsättning, säger Annika.

En av de första insatserna Annika och Kate gjorde, var att gå igenom avdelningarna tillsammans med Frösundas sakkunniga inom kognitionskunskap, Beata Terzis.  Med hennes kunskap som stöd fick Annika och Kate insikt i hur man behöver tänka för att skapa en miljö som är omtänksam mot hur kundernas hjärnor fungerar, när kognitionen är nedsatt.

- Vi diskuterade vad som blir bra för kunderna, vilka färger och nyanser som skulle inverka mest positivt på kunderna. Beata påpekade också bland annat att vi borde satsa på enfärgade dukar istället för mönstrade och beställa en annan typ av fåtöljer, berättar Annika.

Målningen är snart klar, vitt med dekorfärger i dova toner av rött, grått och grönt, och som grädde på moset har man letat upp gamla bilder som lokala fotografer tagit på miljöer i Lomma, Malmö och på Kockums. Här kan kunderna själva känna igen sig och få inspiration och minnesbilder. Ett antal bilder kommer nu upp på väggarna i korridoren på varje avdelning, och så småningom tänker man bjuda till en visning för närstående och kunder.

Även miljön ute på balkongerna rustas upp. Nya trädgårdsmöbler planeras, nya krukor med växter är på väg och infravärme installeras på alla balkonger.

Annika, som på fritiden är tränare för den 12-åriga dotterns handbollslag GW Landskrona, (GW= ”Grabbarna Warga” fast det bara är tjejer i laget), älskar sitt jobb, att få jobba med hjärtat, lyssna på kunderna och ha kundens fokus.

- Jag blev verkligen eld och lågor över att få göra det här för våra kunder, det känns att det bara blir bättre och bättre här i Lomma.

 

Text: Lars-Ola Nordqvist, kommunikatör