Logga in

Till toppen av sidan

Pressmeddelande: Filmgala i Falkenberg idag - "Party, problem och en rymdhjälte"

Martin Fallhagen, 28, har huvudrollen som filmskapare och aktör när Frösunda Omsorg ordnar filmgala på Harrys i Falkenberg ikväll. Han bor på Frösundas gruppboende Lövstalöt utanför Uppsala. För inbjudna politiker, kunder och närstående i Falkenberg visas ikväll Martins tredje film, ”Party, problem och en rymdhjälte” som skildrar utmaningarna för personer med funktionsvariation inifrån ett gruppboende.

Filmgalan, som har titeln ”Kunden bestämmer”, anordnas av Frösunda Omsorg personer som lever med en funktionsnedsättning i Falkenberg och är ett starkt inlägg i debatten om framtidens omsorg. Filmskaparen Martin Fallhagen visar här sin tredje film om livet på ett gruppboende och berättar själv om filmen och varför den har kommit till.

Manuset har Martin själv skrivit och han regisserar också filmen. Förutom Martin och kunder på gruppboendet Lövstalöt spelar två kända skådespelare huvudroller, Tomas Norström, från bland annat Jägarna och Pistvakt, och Philomene Grandin, känd för sina roller i bland annat Odjuret och Vintergatan.

Filmgalan presenterar också flera olika perspektiv på dagens och framtidens omsorg för personer med funktionshinder. Beata Terzis, leg. psykolog och sakkunnig inom kognition för Frösunda Omsorg, talar om hur hjärnan fungerar vid kognitiv svikt. Martins pappa, Lasse Nohrstedt, berättar om hur det är att vara närstående till någon med Down syndrom. Dessutom kommer Bo Andersson, generalsekreterare för föreningen Norden, att prata om samarbeten och samverkan.

Martin Fallhagens pappa Lasse Nohrstedt har berättat att Martins intresse för film uppstod vid fyra års ålder, när han satte upp sin egen teaterföreställning på pappans gård, och hur det övergick i ett intresse för videokameror och film.

- Martin beskrev det som att han fick en röst i huvudet som sa att han skulle göra ett filmprojekt om Lövstalöt. Sen började han tjata på alla som kunde bidra, har Lasse förklarat.

- Hans filmer visar ju problem som Frösunda och alla andra huvudmän för gruppboenden har. Fördomen om privata omsorgsföretag är ju att de försöker dölja sina tillkortakommanden. Men det gör inte Frösunda, de vill ta itu med de problem som uppstår och låta kunden bestämma, säger Lasse.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

För mer information: Lars-Ola Nordqvist, PR&Kommunikation, Frösunda Omsorg, tel 070-689 11 20, mail Lars-Ola.Nordqvist@frosunda.se

Ladda ner som PDF

Läs på Mynewsdesk