Logga in

Till toppen av sidan

Sven förgyller vardagen för de äldre

Sven Johansson är riktigt populär hos kunderna på Frösundas äldreomsorg i Lomma. Han är ombud för sinnesstimulering och håller igång de äldre med fysiska och mentala aktiviteter av olika slag. Men som 21-årigt vårdbiträde har han en lite annorlunda bakgrund, gymnasieexamen i spetsfysik och en av Sveriges bästa schackspelare. ”Jag älskar mitt jobb”, säger han.

Det var sommaren 2016, under hans sista år på gymnasiets NA-linje, med inriktning på spetsfysik och matte, som han fick sitt första sommarjobb på äldreomsorgen i Lomma. Året efter, när han slutat skolan ringde Frösunda igen, och han fick jobba från april till september, och nu har han varit anställd på Orions avdelning 2 i sex månader.

- Det är faktiskt jättekul, jag får lära känna alla människor som bor här, de är helt vanliga, vi skojar och behöver inte alltid vara stenseriösa. De är ju inte annorlunda för att de är gamla och ibland lite sjuka, säger Sven, och tillägger att det kunde ha varit hans egen farmor som bodde här, så han behandlar dem som sin farmor.

Vad krävs det av dig som vårdbiträde?

- Lugn. Även om det är stressigt så är jag lugn. Det inger förtroende. Och att det är kunden som bestämmer. De kan ta beslut.

Bemötandet från de äldre på avdelningen kunde inte vara bättre, tycker Sven.

- De är snälla och omtänksamma, och uppskattar aktiviteterna vi gör väldigt mycket.

Sven har blivit något av en institution på avdelningen, där han drar igång aktiviteter av många olika slag för att de äldre ska stimulera sina fysiska och mentala sinnen. Det är olika former av gymnastik, som att slå på ballonger med frigolitstavar, att gå på utflykter men också att bara sitta och prata om minnen och aktuella frågor.

- Vi har väldigt många intressanta diskussioner, jag får höra många gamla historier och anekdoter för kunderna har ju ett rikt liv bakom sig, med många olika yrken, och har oftast minnet i behåll, berättar Sven, vars vikariat sträcker sig till den sista december. Då ska han avgöra hur hans egen framtid ska formas. Är det den här vägen han ska gå, in i omsorgen?

- Jag är öppen för allt, menar Sven.

Vad är det bästa och sämsta med det här yrket, tycker du?

- Det bästa är att få hjälpa folk att må bra. Man lär sig många knep som kan förgylla andra personers vardag.

Och det sämsta?

- Att gå upp tidigt.

 

Text: Lars-Ola Nordqvist, kommunikatör