Logga in

Till toppen av sidan

Tilda Alm är inte rädd för någonting

För tre år sedan opererade hon ryggen, idag tränar hon gymnastisk – på hästryggen. För nioåriga Tilda Alm som har Rett Syndrom, betyder det otroligt mycket att få utöva ridsporten voltige.

Positiv, glad och väldigt aktiv. Så beskrivs Tilda av sin mamma Ann-Sophie. Och att Tilda gillar olika aktiviteter råder det ingen tvekan om. Fyra till fem gånger i veckan står gymnastik, dans, bad och voltige på schemat, förutom att hänga med kompisar och gå på konserter förstås.

– En person som har svårt att leka själv, som måste ha hjälp hela tiden tröttnar ganska snabbt på olika saker. Tilda har Rett Syndrom vilket innebär att hjärnan inte utvecklas normalt. Det leder till att man har problem med allt man kan tänka sig, men tillståndet varierar från person till person. Tilda behöver till exempel stöd när hon går, hon har problem med balansen, dålig cirkulation i händer och fötter, hon talar inte och har svårigheter med motoriskt viljestyrda rörelser. På vänster hand har hon en armskena, annars biter hon sig själv. Tilda har andningsproblem och får ofta lunginflammation, men hon är relativt frisk i sin sjukdom och är pigg och glad, berättar Ann-Sophie Alm.

Tildas schema har dock inte alltid varit fullspäckat av aktiviteter. Innan hon opererades på grund av skolios, vilket innebär att ryggraden är sned, begränsades hennes ork och energi.

– Ju större skolios man har desto mer tryck blir det på lungorna som gör att man blir tröttare. Efter operationen för tre år sedan fick Tilda mer energi och började på fler aktiviteter. Nu har hon aktiviteter fyra till fem gånger i veckan, hon är en väldigt aktiv tjej!

Gymnastik på hästryggen

Intresset för hästar har alltid funnits hos Tilda som har ridit sedan tre års ålder. För två år sedan introducerades hon för voltige.

– Jag såg att Caprifolens voltigeklubb hade en prova-på-dag för barn med funktionsvariationer, så vi åkte dit för att se vad Tilda tyckte om det. Första gången var inte så lyckad, Tilda var både trött och hungrig. Men vi provade en gång till och det har vi inte ångrat, hon tycker det är jätteroligt!

Voltige är sporten där gymnastiska övningar utförs på en häst. Tilda utför övningarna tillsammans med en eller två personer beroende på rörelserna som ska utövas. Nu ska hennes nya assistent tränas upp på hästen för att kunna delta på träningarna.

– Tilda är inte rädd för någonting, det har vi fått lära oss. Jag har aldrig varit nervös när Tilda är på hästen. När hon står på hästen är det alltid två personer som är med och huvudtränaren Lina är väldigt säker, de har koll på läget.

Genom voltigen har Tilda utvecklats både fysiskt och psykiskt. Bland annat har kroppen blivit mycket stadigare tack vare bålträningen.

– Vi har sett en enorm utveckling från första dagen med hästen. Hon tycker jättemycket om att stå i centrum och Voltigeklubben tillåter alla att vara med på uppvisningar och musikaler. Förra året var hade de en uppvisning i Falsterbo. I år går VM i voltige i Skåne, invigningen är i Lund och meningen är att de ska vara med på invigningen i juli, men vi får se hur det blir i och med covid-19. Tilda har blivit en i gänget och inser att ’jag kan och jag får vara med på mina villkor’. Hon tycker det är jätteroligt och det visar hon med ett stort leende, avslutar Ann-Sophie.


Voltigeträningen på stranden på hästen Enya. Voltige är mycket balansträning. På vänster bild tränar Tilda balans genom att göra olika armrörelser. Eftersom hon inte kan koordinera rörelser själv får hon hjälp av Janni, sin förra assistent och numera tränare på Caprifolens voltigeklubb. Tilda tycker också om att flyga på hästen, både på rygg och mage. Här flyger hon med Janni och Lina.


Från uppvisningen på Helsingborgsfestivalen 2019 tillsammans med grundarna av Caprifolens voltigeklubb Maria och Minna. Genom voltigeklubben har Tilda fått lära sig så mycket mer än bara gymnastik på hästen. Eftersom de sätter upp musikaler så ingår det även mycket dans, gymnastik och akrobatik. Så Tilda fick helt enkelt lära sig att göra både framåtvolt och bakåtvolt.


Tilda på Alla Kan Gympa. På vänster sida sitter hon i voltkudden, vilket är hennes favoritövning. På bilden syns även Birgitta, en av ledarna och grundaren av Alla Kan Gympa. Varje gång byggs också en hinderbana, här får Tilda hjälp av sin assistent Rebecca och gympaledaren Susan.

Tilda gillar som nämnt olika aktiviteter, bland annat att cykla, bowla och stå på scenen! Hennes cykeltrampor går runt så fort cykeln rör sig framåt så hon kan träna benen utan att behöva trycka ifrån. För att kunna hålla i styret har hon speciella handskar som går att knäppa runt styret och hålla fast handen. Det är hennes pappa, Maths Alm, som är med henne. Tilda brukar också vara med kompisgänget och bowla, här får hon hjälp av sin assistent Rebecca. Att stå på scenen är också något som Tilda gillar. Bilden med Sean Banan är från Halmstad stadsfest 24 augusti (en dag innan Tildas födelsedag!). Detta var fjärde konserten med Sean Banan som Tilda var med på. Inför senaste konserten skrev han till Tilda och frågade om hon ville komma upp på scenen med honom – vilket hon självklart tackade ja till. Tilda tyckte det var toppen att dansa med Sean Banan inför en massa folk.

Text: Hanna Larsson, kommunikation