Logga in

Till toppen av sidan
kundcase_alex.jpg

Från daglig verksamhet till fast anställning

Det började med en plats på Greenteams dagliga verksamhet på golfbanan i Tjusta. Idag tre år senare har Alex, 19 år, en fast anställning. Genom den teoretiska utbildningen och de praktiska arbetsmomenten på Greenteam fick han trygghet och utvecklade de egenskaper som krävs för att sköta ett arbete.

Det var när Alex började första året på gymnasiet som han kände att det inte skulle fungera. Han var skoltrött och ville jobba istället. Hans mamma hjälpte honom i jobbsökandet och efter ett tag hittade hon Greenteam. Det verkade perfekt för Alex. Verksamheten riktade sig till personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och bestod av både teoretisk utbildning och praktiskt arbete.

- Alex har ADHD och behövde stöd för att skapa struktur och rutiner i vardagen. Dessutom var golf just ett av hans intressen, säger Alex mamma.

Gillar arbetsuppgifterna och utomhusarbete

- Redan vid första besöket tyckte jag att arbetsuppgifterna verkade roliga och skulle passa mig. Så jag bestämde mig för att prova. I början fick jag köra bunkrarna och efter ett tag tee och foregreen. Sen var det ruffen, greenerna och nu klipper jag också fairway, berättar Alex.

Världens enklaste sak?

Det låter kanske som världens enklaste sak. Men det innebär ett stort ansvar och mängder av timmar för att komma till den punkt som Alex befinner sig på idag. Det handlar inte endast om att kunna köra en gräsklippare utan mycket, mycket mer. En av de stora delarna är att det är ett ständigt samspel med kunderna som faktiskt är ute och spelar på banorna.

-Vi har alltid företräde, berättar Alex, men ser man att någon står där och ska slå så brukar jag låta de spela klart bollen innan jag sätter igång, säger Alex.

”Jobbet har fått mig att tro på mig själv och lärt mig ta ansvar”

Andra uppgifter som han gör är exempelvis att byta plats på hålen på greenerna, köra röjsåg runt stolparna och bolltvättarna. Även under vintersäsong pågår det arbete. Då handlar det framför allt om att vårda maskinerna, plocka isär och rengöra och smörja in. Genom arbetet på golfbanana har Alex utvecklats massor.

- Under de här tre åren har jag lärt mig ansvar! Jag var riktigt slarvig när jag jobbade förut, men nu tänker jag efter, berättar Alex. En annan sak som personlen på Greenteam hjälpt mig med är att få självförtroende, att jag kan tro på mig själv och vågar göra fel. Det går inte alltid som man tänkt sig, men gör ingenting, avslutar han.

Alex tittar ut genom fönstret och det är tydligt att han vill komma ut och fortsätta sitt arbete, han har två fairways att klippa klart innan han kan ta kväll. Alex reser sig upp och går sedan med målmedvetna steg mot utgången.