Logga in

Till toppen av sidan
AnnaCarinHeader.jpg

"I Frösunda ser man att olika människor har olika behov"

Under sina 54 år har Anna-Carin hunnit med en hel del, allt från att arbeta 10 år som VD, läsa stadsplanering på universitetet och segla med ett handelsfartyg till Singapore. Men när hon för 8 år sedan fick en stroke blev det en hel del omställningar i livet.

Anna-Carin är en person som gillar att vara aktiv och är engagerad i flera olika aktiviteter och organisationer. Som person är hon väldigt driven och gillar när det händer saker.

– Djur och natur är ett stort intresse. Jag har också varit lite av en hästnörd tidigare och nu har jag en hund. Dessutom tycker jag det är kul att göra skillnad, jag är ordförande i Kalmars Strokeförening och engagerad i politiska frågor gällande funktionsnedsättning. Eftersom jag är entreprenör och har drivit företag är jag även intresserad av näringslivsfrågor.

2007 drabbades Anna-Carin av en stroke som ledde till en fysisk funktionsnedsättning i vänster kroppshalva vilket berättigar till personlig assistans. Efter den initiala sjukhusvistelsen fick därför Anna-Carin till en början hjälp av kommunen med personlig assistans, vilket visade sig inte passa hennes behov.

Från brukare till kund

Det var när Anna-Carin fick ett erbjudande om att åka med ett handelsfartyg till Singapore och då fick höra att det inte var möjligt att genomföra som hon kände att hon behövde ändra sin assistans. Hon fick då råd att titta på privata aktörer för att se om det skulle kunna vara en lösning för henne. Genom att söka information om flera olika aktörer träffade hon därefter några företag för att se om de skulle kunna passa det hon behövde.

– Viktiga faktorer som jag tog ställning till var bland annat företagens storlek och deras trovärdighet. Sedan kollade jag även på hur de arbetade för att lösa bemanning och arbetade kring det. Jag testade några företag och valde sedan att gå vidare med Frösunda.

I april 2010 blev resan till Singapore av och ombord fanns Anna-Carin och två nya assistenter. Resan gick bra och det hade även fungerat väl med den nya assistansen men det riktiga provet kom när det var dags att gå tillbaka till vardagen igen. Hur skulle det fungera där?

– Det fungerade fantastiskt även i vardagen Det bästa var att det kändes mycket bättre nu, jag var inte bara en brukare längre utan en kund. Det kändes mer som om min assistent och assistanskontoret var mina kollegor. Det blev ett bättre samarbete och lättare för mig att påverka.

”Frösunda ser att olika människor behöver olika stöd”

Just det här att man ses som kund är något Anna-Carin tycker är bland det bästa med Frösunda, då det känns som om det är hennes personliga behov som prioriteras. Även flexibilitet nämner hon som en av Frösundas starkaste egenskaper och att man är nära i genomförandet. Anna-Carin tycker att medarbetarna på det lokala assistanskontoret är måna om att hennes assistans ska fungera bra. Hon får själv välja vem som ska vara i hennes hem och känna efter så att personkemin stämmer.

– Om det inte fungerar eller är trivsamt så ordnas det direkt, de märker på mina kommentarer hur jag känner och så löser vi det. Nu har jag haft min nuvarande assistent i fem år och det har fungerat bra. Frösunda ser att olika människor behöver olika stöd, man har olika behov.

Även de olika aktiviteter assistanskontoret i Kalmar anordnar och de möjligheter som finns tillgängliga via Frösunda tycker Anna-Carin är bra. Anna-Carin firade nyligen femårsdag som kund och skickade då blommor till Frösundas kontor för att tacka för ett bra arbete med hennes assistans.

– Förra veckan, på min femårsdag som kund, anordnades det fika på assistanskontoret vilket var väldigt trevligt. Jag tycker det är bra när det faktiskt är aktiviteter på kontoret, det är väldigt trevligt och det är kul att det händer saker.

”Just nu finns det mycket att se fram emot”

Sedan 16 år tillbaka har Anna-Carin en livspartner som bor i Malmö. De var tillsammans när hon fick sin stroke och har gått igenom mycket tillsammans

– Han var min klippa då och är mitt stora stöd i livet. Jag har bra livskvalitet nu vilket gör det lättare att ta motgångar. Just nu finns det mycket att se fram emot.

Läs artikel om Anna-Carin som publicerades i tidningen Barometern Weekend 4 april 2015 (PDF som öppnas i nytt fönster)