Logga in

Till toppen av sidan
Inga Glennhagen.jpg

Jag tycker att jag har ett bra liv

Inga Glenhagen är rullstolsburen sedan hon i början av 90-talet insjuknade i Guillaine-Barrés syndrom. Tack vare sin personliga assistans har hon kunnat leva det liv hon vill. Inga älskar det konstnärliga och att resa, något hon gör så ofta hon kan.

- Jag tycker att jag har ett bra liv och känner att Frösunda lyssnar på mig. Det som är tryggt och bra med min assistans i Frösunda är att de är seriösa och tar hand om mina assistenter. Jag har dessutom haft tur, en av mina nuvarande assistenter har varit hos mig i sammanlagt tolv år. hon får bland annat friskvårdsbidrag, det är kvalitet och bra bidrag för att jämna ut lönen.

Till en början var Inga totalförlamad. Idag är hon bättre men har kvar restsymptom som gör att hon mestadels sitter i rullstol. Inga har haft sin personliga assistans i Frösunda sedan 1994, det vill säga i snart 20 år.

- I och med att Frösunda har vuxit, har de blivit bättre hela tiden. Exempelvis arrangeras det fler aktiviteter. En gång provade jag segling ute i Saltsjöbaden. Trots att jag har seglat tidigare var det nervöst men underbart att få komma ut igen.

Inga tycker att en viktig del i en fungerande assistans är att bemanningen fungerar.

- Jag vill veta vem som kommer för att vikariera vid sjukdom och semester, eftersom min verksamhetschef vill se mig nöjd ställer man upp på detta, vilket jag uppskattar. I händelse av förändringar eller om något inte fungerar, diskuterar vi oss fram till en bra lösning för mig och mina assistenter.

Förutom segling har Inga provat det mesta; bilat, rest med tåg, flyg, bott på hotell och vandrarhem, och gjort kortare ”vandringar”. Tack vare sin personliga assistent Loka och sin positiva inställning har hon fått uppleva mycket.

- Jag och min personliga assistent Loka planerar resorna tillsammans. Loka ger mig stor trygghet och är ett stöd i vardagen. Visst uppstår ändå svårigheter men det finns alltid en lösning, bara man använder fantasin.