Logga in

Till toppen av sidan

”Jag upplever äntligen att det är jag som bestämmer över mitt liv”

Han har bott på serviceboendet Holgersgatan 2E sedan tre år tillbaka, praktiserat på flertalet platser men utan att känna sig tillfreds med vardagen. För Jonathan Vännman förändrades livet när Frösunda Omsorg tog över driften av Holgersgatan.

– Tidigare utförare hade inställningen att vi kunder skulle gilla läget. De hade aldrig engagerat sig på samma vis, eller ens kommit med idéer och förslag som nuvarande verksamhetschef Tina gör. Det känns som att hon alltid vill hjälpa mig att hitta en lösning när jag har problem eller bekymmer, säger Jonathan Vännman.

Sedan hösten 2016 då Frösunda tog över driften av Holgersgatansamt 16 andra service- och gruppboenden i Falkenberg, upplever Jonathan en större delaktighet.

– Min upplevelse är att alla verksamhetschefer på Frösunda i Falkenberg har kundens fokus. Vi kunder kan vara med och påverka på ett helt annat sätt. Till exempel genom husmötena som hålls varje vecka. Där kan vi framföra önskemål rörande vilka aktiviteter vi vill göra eller om vi vill samarbeta med andra servicebostäder. Jag tycker även att min kontaktman lyssnar bättre på mig nu än hos tidigare utförare. Nu vet jag att informationen kommer fram till de andra i personalen. Tidigare var jag osäker och var tvungen att upprepa informationen varje gång de avlöste varandra. Jag styr min vardag i den individuella planeringen som jag gör tillsammans med min kontaktman.

Vägen till studier
I våras bestämde sig Jonathan för att studera till serviceassistent. Ett par månader senare kom ett glädjande besked att han blivit antagen. Jonathan tackade ja men glädjen varade inte länge.

– De som var ansvariga för utbildningen hade inte lyckats hittat en praktikplats åt mig, vilket var en förutsättning för att jag skulle få börja studera. Verksamhetschefen erbjöd sig att finna en praktikplats inom Frösunda, men det fick avslag eftersom praktiken skulle vara vid en kommunal verksamhet. Men till slut fick vi ett godkännande om att Frösunda fick stå för en praktikplats så att jag kunde börja min utbildning.

”Det är jag som bestämmer över mitt liv”
I dag praktiserar Jonathan på gruppbostaden Furuvägen. Där arbetar han med aktiviteter för kunderna och hjälper till att stötta de i aktiviteterna.

– Jag tycker om att hjälpa andra människor. Studierna kan jag förhoppningsvis påbörja inom kort, tack vare att jag fått hjälp att hitta en praktikplats. Jag känner att Frösunda verkligen satsar på att vi som är kunder ska få meningsfulla aktiviteter. Det är skönt att alla förslag och önskemål som kommer från kund tas på allvar av verksamhetschefen. Jag upplever äntligen att det är jag som bestämmer över mitt liv!

”Jag är en vinnarskalle”
När Jonathan inte ägnar tid åt studier eller praktik, är det siffror, teater och sport som lockar.

– Jag har en vinnarskalle och är väldigt aktiv. Frösunda arbetar aktivt för att jag ska ta tillvara på detta och ger mig stöd för att utföra och utveckla mina intressen. Jag känner att jag kan göra mig hörd i företaget och att jag blir lyssnad på. Verksamhetschefen är tillgänglig och det är lätt att göra sig hörd. Det gäller även regionchefen och kundombudsmannen som också är lätta att nå. 

Foto: Malin Arnesson
Text: Hanna Larsson