Logga in

Till toppen av sidan
AnnieHeader.jpg

Det viktiga för mig är att Annie får frihet och kan göra egna saker

Sonja är mamma till Annie som är 12 år, de bor i Nordmaling utanför Umeå. Annie gillar att lyssna på musik, titta på filmer, promenera eller titta i affärer. Det är en social tjej, som dock har en alldeles speciell bakgrund. När Annie var 8 månader började hon få kramper, då förstod Sonia att något inte var som det skulle och en mängd utredningar påbörjades.

Det visade sig att Annie har en psykomotorisk utvecklingsstörning, vilket innebär att hon är sen i utvecklingen både psykiskt och fysiskt. Hon har också epilepsi samt CP-skada. Hon kan kommunicera med enstaka ord.

– I början var jag inställd på att få veta orsaken. Det var jättejobbigt att inte veta varför det blivit så här. Men vi fick hjälp av habiliteringen och Annie gjorde framsteg. Även om det tog lång tid. I början var det även svårt att förklara för andra, eftersom ordet ”diagnos” ofta ger en felaktig bild av en person.

Nyligen tog hon steget från assistans i kommunal regi till Frösunda

När Annie var 6 år fick hon personlig assistans som sköttes av kommunen. Men för ett år sedan lades assistansen ut på entreprenad och då valde de Frösunda.

– I början tyckte vi att det var jobbigt. Det var ett privat bolag och vi var vana vid kommunen. Men vi valde att prova Frösunda och vi är mycket nöjda hittills. Våra personliga assistenter valde också att följa med så på så sätt var det ingen skillnad för Annie. Den stora skillnaden är att vi i Frösunda har en egen kontaktperson med kompetens inom LSS-lagstiftningen. Det är ett otroligt stöd som vi inte hade tidigare.

Sonja vill vara mamma och inte personlig assistent

Hon tycker att det viktigaste med Annies personliga assistans är att hon får frihet och kan göra egna saker. Hennes lillasyster är den stora idolen och de umgås mycket. Men nu börjar hon få egna kompisar. Då är det extra viktigt att Annie får sin egen fritid.

– Vi mår inte bra av att vara tillsammans hela tiden. Annie måste få sitt eget liv och exempelvis få friheten att åka iväg en lördag och hitta på något på egen hand. Det är en naturlig del av utvecklingen att vara utan mamma och pappa. En dag ska hon ju kunna flytta hemifrån. Av den anledningen är det viktigt för oss att den personliga assistansen fungerar och att Annies personliga assistenter är lyhörda för hennes signaler, att de kan tolka vad hon vill göra. Att ha den tryggheten är viktigt.

Att de personliga assistenterna fungerar med hela familjen är en förutsättning.

– Vi har nära relation till de personliga assistenterna. I början är det en stor omställning att ha någon hemma och jag kände nästan att jag var tvungen att bädda sängarna, men det blir mer naturligt efter ett tag. Vissa helger väljer vi att inte ha någon assistent så att vi får vara själva. Och när vi hälsar på andra vänner väljer vi ofta att inte ha med någon personlig assistent, eftersom det känns mer avslappnat att bara komma med familjen.

Ett nytt steg är att Annie ska börja vara mer ensam på eftermiddagar och då behöver hon ett nytt beslut från Försäkringskassan.

– Vi får hjälp av vår juridiska kontaktperson både med ansökan och i kontakten med Försäkringskassan, vilket är ett stort stöd eftersom jag tycker att det är svårt och jobbigt med alla blanketter.

Om kontakten med Frösunda säger Sonja så här:

– Den fungerar bra. Vi får information och hörs vid behov. Om det skulle bli något strul med schemat ringer jag direkt till vår verksamhetschef. Är hon inte på plats hjälper någon av de andra verksamhetscheferna på det lokala kontoret till. Vi får även erbjudanden om lokala aktiviteter, det är trevligt, men än har vi inte gått på någon.