Logga in

Till toppen av sidan
kundcase_veronika.jpg

Vi hade aldrig fått rätt beslut utan hjälp!

Vivekas syster Veronika är 40 år och har autism. Hon har haft stöd genom personlig assistans sedan hon var liten. För ett år sedan fick hon sin assistans indragen eftersom det saknades en grundlig utredning. Genom Frösunda fick Viveka och Veronika hjälp att överklaga och få ett rättvist beslut.

- Veronika kommunicerar endast genom tecken. Som hennes gode man vet jag att trygghet är väldigt viktigt. Jag påbörjade en process för att få alla runtomkring att förstå Veronikas behov men jag kände aldrig att jag blev tagen på allvar. Dessutom är det mycket juridiskt man ska förstå och mycket känns invecklat och krångligt. Det utvecklades till en kamp som tagit både mycket tid och energi.

Fick tips om juridiskt stöd

För att Veronica skulle få stöd tog Viveka tjänsteldigt för att ta hand om sin syster. Det var tidsbegränsat och ett stort ansvar vilade på Vivekas axlar som ensam sörjde för sin systers omvårdnad. Samtidigt kämpade hon för att Veronika skulle få personlig assistans. Situationen började bli ohållbar. I samma veva fick Viveka tips av en vän om Frösunda. Hon tog kontakt:

- Det kändes skönt att få hjälp av en expert som kunde lagarna. Vi hade kontakt och jag berättade om Veronikas situation. Därefter skötte vår personliga kontaktperson på Frösunda allt det praktiska runt ansökan och utredningen. Hela processen tog över 6 månader och vi fick överklaga tre gånger. Det har tagit mycket tid och energi. Men till sist har vi fått ett rättvist beslut. Det känns helt overkligt. Vi hade aldrig klarat det om vi inte fått professionellt stöd.

Fördel att jurist kunde agera som en oberoende part.

- Det var först när Ann-Marie, vår jurist, kom in i bilden som vi började tas på allvar och det gjordes en utredning. Jag har fått stöd hela tiden och blivit guidad genom processen. Det har känts tryggt och gjort att jag kunnat fokusera på att ta hand om Veronika, säger Viveka.

När Veronika fått sitt beslut planerade de tillsammans med Frösundas sakkunnige hur assistansen skulle se ut. Nu planerar Veronika för flytt till en egen lägenhet och Viveka har börjat arbeta igen.